Hoe werken de vaccins?

De COVID-19 vaccins die in Nederland worden uitgedragen zijn meestal de vaccins van BioN Tech/Pfizer en Moderna. Deze vaccins werken beide met de zogenaamde mRNA-vaccins. Deze mRNA-technologie is nieuw en nog nooit eerder op mensen getest. mRNA, staat als afkorting voor ‘messenger-RNA’.

Deze technologie werkt met synthetische mRNA, die de code voor een specifiek eiwit bevat: dit wordt geïnjecteerd met het vaccin. Onder invloed van de injectie maakt ons lichaam een heel specifieke eiwit aan: het ‘Spike’-eiwit. Vervolgens wekt je immuunsysteem een de juiste antistoffen op, die je beschermen tegen het virus.

Het Moderna vaccin is met 94,1% effectief tegen het virus, waar het Pfizer vaccin met 95% beschermt: beide na twee prikken. Het grote voordeel van het Moderna vaccin, is dat het beter bewaard kan worden. Het heeft een houdbaarheid datum van 6 maanden bij een temperatuur van -20 °C, wat de distributie veel makkelijker maakt dan het vaccin van Pfizer, die bewaard moet worden met een temperatuur van -80 °C. Zo hebben beide vaccins zo hun voordelen.

Het vaccinatie proces verloopt over twee prikken, tussen de prikken zit er een periode van vier weken.

Terwijl je wacht op jouw beurt, is het sterk aangeraden om te testen op antistoffen. Zo weet je of je al natuurlijke antistoffen bij je draagt. Je kunt je laten testen bij een IGJ-goedgekeurde locatie. Het is belangrijk dat het bedrijf werkt met geregistreerde artsen: zoals bijvoorbeeld Spoedtest.