Laat je testen!

Het is van cruciaal belang voor de volksgezondheid om grootschalige testen uit te dragen, wanneer een overdraagbare ziekte uitbreekt. Zo kan er snel geïdentificeerd worden of je besmet bent met het Covid-19 virus:zelfs als je (nog) geen klachten hebt. Mocht je positief getest zijn, zul je je onmiddellijk moeten isoleren. Zo voorkomen we de verspreiding van Sars-CoV-2.

Verschillende soorten testen

Er zijn verschillende soorten testen beschikbaar. De PCR-test, de sneltest en de antistoffen test: ook bekend als de serologische test.

PCR-test

De PCR-test, oftewel Polymerase Chain Reaction -test is de meest betrouwbare en wereldwijd geaccepteerde test. Met een wattenstaafje wordt er neusslijm afgenomen. Het opgevangen materiaal wordt naar het laboratorium gestuurd en er wordt onderzocht of het erfelijke materiaal (RNA) van het Covid-19 virus aanwezig is in het lichaam. Het RNA ondergaat vervolgens een zogenaamde real-time PCR-reactie. Hier wordt het erfelijke materiaal dusdanig vaak vermenigvuldigd dat het goed aangetoond kan worden.

Deze test heeft een zeer hoge test gevoeligheid, wat inhoudt dat het virus in een vroeg en laat stadium van besmetting gedetecteerd kan worden.

Antistoffen test – Serologische test

De serologische test meet de aanwezigheid van specifieke eiwitten. Zo blijkt of de geteste persoon de antistoffen tegen Sars-CoV-2 in het bloed draagt. De test laat zien of je het virus in het verleden hebt gehad. Deze test hoeft niet naar het laboratorium gestuurd te worden en wordt direct uitgevoerd en afgelezen. Dit biedt de ideale oplossing voor een snel resultaat, dat meestal na 15 tot 30 minuten al beschikbaar is.

Sneltest

De sneltest is een gecertificeerde test die antigenen dicteert uit slijm uit de neus-keelholte. Het monster wordt afgenomen met een wattenstaafje door een professional. De sneltest is echter minder gevoelig dan de PCR-test. Het grote voordeel van deze test variant is dat de uitslag al na 15 minuten kan worden afgelezen. De minder lange wachttijden zorgen voor eerdere identificaties van infecties. Zo stoppen we de verspreiding van het virus.

Testen is dus erg belangrijk om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het is belangrijk dat je voor een IGJ (Inspectie Gezondheidszorg Jeugd) goedgekeurde locatie kiest, die onder supervisie staat van geregistreerde artsen.