Welke vaccins zijn er?

Ons lichaam houdt zichzelf gezond door middel van ons afweersysteem. Het beschermt ons tegen allerlei ziekten zoals ziekten die door een virus of bacterie worden veroorzaakt. Veel infectieziekten kun je maar een keer krijgen, daarna heeft je lichaam onthouden wat het moet doen om te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Je lichaam maakt antistoffen aan.

Bij vaccineren wordt dit geheugen getest: door het toedienen van het vaccin wordt een besmetting met een virus of bacterie nagebootst in je lichaam, maar zonder dat je er echt ziek van wordt. Het afweersysteem maakt antistoffen aan onthoudt waar je mee ‘besmet’ werd. Hierdoor zorgt het voor bescherming als je met het echte virus of de bacterie in aanraking komt.

Zo werkt het ook met het coronavaccin. Omdat het een nieuw virus is, had niemand antistoffen tegen dit virus. In korte tijd zijn daarom de vaccins ontwikkeld.

Hoe werken de coronavaccins

  • De vaccins van BioNTech/Pfizer en van Moderna zijn RNA ribonucleic acid  (ribonucleid acid)-vaccins. In deze RNA-vaccins zit een vetbolletje met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten gaan maken.  Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem herkent deze spike-eiwitten als lichaamsvreemd en gaat antistoffen maken.
  • De vaccins van AstraZeneca zijn vectorvaccins. In deze vectorvaccins zit een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus (dat zich niet kan vermenigvuldigen) met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten gaan maken. Net als bij de RNA-vaccins reageert het afweersysteem door antistoffen aan te maken.

De verschillen tussen de vaccins

Pfizer/BioNTech (Comirnaty) en Moderna

  • Meer dan 90% effectief wat betekent dat van de groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten hadden dan in een (net zo grote) groep die niet gevaccineerd is.
  • Word je na vaccinatie met bovenstaand vaccin toch ziek dan is dat minder ernstig.
  • Deze vaccins werken ook goed bij mensen ouder dan 65 jaar.

AstraZeneca

  • 60-80% effectief wat betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 60-80% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (net zo grote) groep die niet gevaccineerd is.
  • Beschermt vooral goed tegen ernstige ziekte.
  • Er is een sterke daling in het aantal ziekenhuisopnames: 90% minder dan bij ongevaccineerde mensen.
  • Werk ook goed bij mensen van 65 jaar en ouder.

Let op: bij het AstraZeneca vaccin staat soms de veiligheid ter discussie. Houd de media goed in de gaten als het gaat om (aangepaste) voorschriften. 

Welk vaccin je krijgt hangt onder andere af van je leeftijd en beschikbaarheid. Iedereen krijgt sowieso twee prikken. Tussen de prikken zit meestal een periode van 4-6 weken.

Je laten vaccineren is niet verplicht. Er zijn mensen die willen weten of hun lichaam natuurlijke antistoffen tegen het virus heeft. Dan is de kans op besmetting een stuk kleiner. Een test kun je makkelijk doen bij een  IGJ-goedgekeurde locatie. Het is belangrijk dat het bedrijf werkt met geregistreerde artsen, zoals bij spoedtest.nl.